Saltstraumen Bodö: Top Fishing Area-Historic Explains-Flying Approach

Bodösjöen og lufthavnen
Saltstraumen Brygge-Stabsmöte

Frits ved vartegnet for Norsk Luftfartsmuseum

Luftfartsmuseet og U2

Velkomst av John Skogøy

I museets tårn med F-16 for landing

Engelsk kart over Bodø fra 1944 med tysk flystripe

Ved den "broderte navneduk 1940-45" fra Lille Norge,Toronto

Maskottene "Varg og Mads" fra Little Norway, Toronto

Norsk Luftfarts museum-Starfighter foreningen

Fra Norsk Luftfartsmuseum til Starfighterens Venner

Smil og godt humør hos Helge og Starfighterens Venner

Dugnadsgjengen Foto: Lars-Bjørn Martinsen


Fra Forsvarets Forum i dag! 17-06-08

"StarFighter" 

F-104 Starfighter var kanskje Norges viktigste våpen under den kalde krigen.

I dag avsluttet det nyrestaurerte flyet de siste testene, og har nå fått Luftfartstilsynets luftdyktighetsbevis.

Det betyr at vi ikke lenger skal ha spesialtillatelse for å fly, og står friere til å fly når det passer oss, sier leder Helge Andreassen i Starfighterens Venner.


Det nye jagerflyet F-35

Saltstraumen vil ogsaa faa glede av ny flyplass i Bodö


Nyholmen Skandse

Hurtigruten "Midnatsol" ut for Nyholmen

Representanten for "Nyholm Skandses Compagnie" med saluttkanon

Samling ved Kanon nr. 4 med Bodø og Hotell Scandic Havet i bakgrunnen


Saltstraumen Brygge

Bolig nr. 2 fra venstre huset oss

En titt paa straumen for inngaaende 

Pause på Saltstraumen Hotel

En god snak i stue-kroken i boligen 

Hvil paa toppen av hotell Scandic-Havet Bodö  

Saltstraumen (Brygge) Fiskecamp A/S

Utsikt til maaker og Saltstraumen brua

Deltakere venter paa busreise til Bodö

Utdrag fra Vernebestemmelser for omraadet

foto: Alexander Skau

Straumen baer for inngaaende, Foto: P. M. Stigseth

Kjelen Café 

Skal vi ut med Ribben I Saltstraumen?

Bilder fra meget vellykket möte i Gjövik 2016-Skibladner

Björn forklarer paa dekk i straalende sol

Deltakerne nyter turen paa Mjösa


Meny-Tuvsjyen-Saltstraumen den 31-05-17

 • Forrett:      Jaktpallett (steinalder fingermat) 
 • Hovedrett: Kokegrop m/reinlår, rotgrønnsaker
 • Tilbehør:   soppstuing, urhvete og nyrørt tyttebær 
 • Dessert:    Fersk bringebærsorbet smaksatt m/bjørkesaft 


Saltstraumen-Stabsmøte 2017


Sted: Saltstraumen Brygge (under etablering)

Tid: 29.05 til 01.06 2017

Deltakere:   

 • Helge Tharaldsen
 • Anders Brenne
 • Vidar Vold 
 • Lars Gunnerød 
 • Frits Løvli
 • Knut Olav Skogøy
 • Kåre Skretting

Tatt i betrakning at møtet var henlagt til arktiske strøk, og at stabens alder går mot Limus, noteres dette som god deltakelse. Det må likevel anmerkes at endel "avbud" var meget slett begrunnet, dog vesentlig bedre enn dem som ikke hadde mot til å begrunne sit fravær.

Som et appropos kan nevnes at de amerikanske flyverne som var stasjonert på Gardermoen i 1956 fikk ødemarkstillegg.


Bakgrunn

På treffet på Gjøvik ble sted for avholdelse av neste treff drøftet, følgende ble besluttet: "Ideen fra Frits og Kåre etter hjemturen fra Sørlandet i fjor ble godt mottatt, og etter en kort runde ble det bestemt at neste Stabsmøte avholdes i området Bodø/ Saltstraumen, og at Knut Olav og Frits påtar seg S4 og Rekoff ansvar."


Forlegning

Saltstraumen Brygge er et anlegg av noen års alder, men som med nye eiere ekspanderer og driver godt i det "nye turist-markedet" der de eventyrlige fiskemulighetene i Saltstraumen er guds gave til nordlendingene. Fisken har allerede Petter Dass (1647 - 1707) konstatert som forutsetning for bosetning her nord.

Som sagt, anlegget er i sterk ekspansjon, og vi fikk tildelt et hus som var "akkurat" ferdig. Vidar fikk enerom, vi andre delte tre to-manns rom.


Reisen til Saltstraumen

Knut Olav startet fra Luxembourg den 16. mai og var i god tid innkvartert hos sine slektninger i Bodø, som er hans fødeby. Frits kjørte fra Hamarøy den 29.05. 2017 kl 07.00, begge var klar på flyplassen i Bodø da Kåre ankom som førstemann fra de sydlige breddegtader den 29.05.17 kl. 14.30.

Helge, Lars, Vidar og Anders kom med samme fly ca kl. 15.00.

Fra flyplassen til Saltstraumen Brygge tar bussen ca en time, bilen noe mindre. Knut Olav, Kåre og Lars reiste med buss og hadde en fenomenal fin tur langs fjorden inn til annlegget. De andre kom med Frits noe senere.

Også i år skapte Anders logistikkproblem: Han hadde lovet å komme nordtra etter et besøk paa en öy ved Harstad og ta med tre personer fra flyplassen, det skar seg, han kom fra Oslo sammen med Helge og Vidar.
Tre av oss reiste derfor med buss og tre satt på med Frits. Turen fra flyplassen midt i Bodø og inn til Saltstraumen brygge tar ca 45 min. Første delen av veien går langs Saltfjorden inn til Hopen der veien tar av til Saltstraumen over en halvøy som deler av fjorden slik at det kun er de trange sundene i Saltstraumen som skiller Saltfjorden på utsiden fra Skjerstadfjorden på innsiden. Skjerstadfjorden er et stort havbasseng, med flere meter forskjell på flo og fjære har vi "Motoren" som holder liv i Saltstraumen. Det er noen millioner kubikkmeter vann som skal ut og inn gjennom to smale aapninger to ganger i døgnet. Der er bygget to vakre broer over sundene, begge etter teknikken med fritt frembygg.


Innkvartering

Saltstraumen brygge ligger på sydsiden av sundene, og på innsiden, dvs til Skjerstadfjorden. Det huset vi fikk tildelt var helt nytt og ikke benyttet av andre før oss. På alle sidene var nye bygninger under oppføring. De gamle bygningene var i bruk, og i et vellutstyrt "havneanlegg" lå Alu-baater på rekke og rad.

Etter at vi fikk sunnet oss, og vertskapet hadde skrudd opp kroker og knagger, fant vi oss som vanlig godt til rette.

Etter et par gode  drammer var vi klar for middagen som Frits hadde forhåndsbestilt på Saltstraumen Hotel (På nordsiden av straumen)
 

Mandag den 29.05.17

Som nevnt foran spiste vi middag på Saltstraumen Hotel. Frits hadde bestilt salt sauekjøtt med kålrabisstappe. Et fortreffelig måltid. Vi sov godt denne første natten.


Tirsdag 30.05.17

Frokosten inntok vi i ro og mak på hotellet før vi ga oss på veg til Bodø. Knut Olav, Lars og Kåre kjørte med buss, den fikk motortrøbbel som resulterte i en times forsinkelse på befaringen i Norsk Luftfartsmuseum.

Det ble godt tatt inn igjen av en god "omviser," bror til Knut Olav, John Martin Skogøy. Han har arbeidet i "flymiljøet" i Bodø hele sit yrkesaktive liv, og var en virkelig god forteller.

Flymuseet er et imponerende anlegg, nybygget og aapnet i 1994. Her finnes en samling av ca 50 forskjellige (virkelige) gamle fly. I tillegg til en mengde modeller, tegninger, kart og oppbygde situasjoner, understøttet av moderne audiovisuelle hjelpemidler. Vi avsluttet omvisningen på museet med en enkel lunch før vi kjörte over til den militære delen av Bodø flystasjon.

Etter en grundig sikkerhetssjekk - identifisering med pass - slapp vi inn på området der vi ble tatt hånd om av "Starfighterens Venner."

Vi fikk en ordentlig orientering og historie fortalt av en tidligere Starfighter- og "sivilpilot" Helge Andreassen. Klubben har på ren hobbybasis fått hånd om og restaurert en Starfighter til godkjent operativ stand. Denne maskinen er allerede verdensberømt.

Som takk for en meget interessant og godt fremført historie, la vi igjen en femhundring til klubbens kaffegodt.

Etter en anstrengende dag roet vi oss ned i leiren. Der oppsto en diskusjon om hvordan middagen skulle avvikles, Knut Olav og Helge avgjorde ved mindretallstyranni, at vi skulle forsørge oss selv med hjemmelaget fiskemåltid. Gud skje lov!

Helge gikk på brygga og handlet fisk: torsk og sei. Knut Olav, Lars og Helge kjøpte inn gullerøtter, bacon, rödbeter, poteter og vin. 

Vi dekket bordet med utsikt over fjorden og nøt et helt fantastisk herremåltid. Der ble sovet godt denne natten.

Onsdag 31.05.17

Frits er ikke i form, han har slitt med hjerteflimmer og leddgikt . Til tross for dette kjørte han oss til hotellet for frokost spisning og sørget for at vi kom frem til dagens rekognosering som planlagt. Utenfor havnen i Bodø ligger en holme (den er nå landfast ved utfylling) som har en spesiell historie.

I napoleonskrigene ble Norge utsatt for en engelsk blokkade som resulterte i en meget prekær forsynings-situsajon. Norge satte iverk kapervirksomhet og økte den gamle Pomorhandelen med korn fra Arkangelsk. En stor del av dette kornet ble lagret i et kornmagasin på Hundholmen, i dag endel av Bodø havn. Der var på den tiden Ingen/liten bybebyggelse i Bodø. For å hindre at engelskmennene skulle kunne plyndre dette kornmagasinet ble det vedtatt å bygge et fort på Nyholmen. På samme måten som vi nå i en "fredelig" tid har nedlagt våre solide fortifikatoriske anlegg, og sågar overlatt dem til russisk bruk, ble Nyholmen skanse relativt snart etter napoleonskrigene overlatt til forfall. Den ble etter hvert brukt til steinbrudd for den begynnende bebyggelsen i det som i dag er Bodø.

Nyholmen Skanse er i dag restaurert av en idealistisk gjeng som har organisert seg i Nyholmen Skandses Companie. De har basert seg på en artilleri-tradisjon.

Vi ble mottatt av Jørn Olsen i full mundur, Major og kanone´r, han var assistert av K. Hillestad, Adm. off. og Kanone´r.

Compagniet ble grunnlagt i 1993. Batteriet er nå stort sett fullt renovert/gjennoppbygget og blir stort sett drevet og vedlikeholt av denne idealistiske gjengen i Nyholmen Skandses Compagnie.

Vi minnes dette besøk med glede og utbringer et trefoldig HURRA for dem!!! (Vi gjorde også opp for oss økonmisk) !  

ooo000ooo

Etter rekognoseringen tok vi oss tid til å nyte utsikten og et glass pils på toppen av Scandic Havet. Deretter vandret vi over til kafeen i Biblioteket på det nye kulturhuset der vi nøt en velfortjent, deilig fiskesuppe før vi ga oss på returen til Saltstraumen Brygge. Frits hadde endelig innsett alvoret og ble innlagt på sentralsykehuset til behandling/ observasjon.

Frits hadde som endel av årets stabsmøte bestilt en "villmarksaften" i en lavo i et turistanlegg litt lenger inne i Skjerstadfjorden på et sted som heter Tuvsjyen.

Vi ble hentet med drosje- "syngende sjaaför" og kjørt til dette spesielle anlegget. Vi fikk en Lavo for oss selv med to skinnkledde jenter som serverte oss. På det klassiske spørsmålet: "Har du skinntrusa på dæ i dag?" kom svaret promte: "jada, den æ uta lemenskinn!"

Benkene rundt veggene var skinnkledde, og selv om der var kjølig ute var der akseptabelt lunt inne, bålet brant hele tiden lystig. Vi fikk mjød å drikke, og en fortreffelig bespisning. Hovedretten var langstekt kjøtt fra en med gloheite steiner foret, og tildekket grop i bakken.

Jentene avdekket underet med akselplaten fra en elg (beinplaten forstår seg), alle fikk nok å spise. Desserten var også eksotisk og frisk. Mette og godt forsynte ga vi oss på hjemveien med "syngene sjaaför" for å forberede oss på morgendagens avslutning.
 

Torsdag 01.06.17

Med noe blandede erfaringer fra tidligere års bokholderi, ble det i år bestemt at vi måtte finne en ny løsning. Valget falt på Vidar, det viste seg å være en meget fornuftig beslutning. Vidar tok utfordringen seriøst, og opprettet omgående et XL-ark der alle utgifter ble registrert pr. person, summert og fordelt med kontonummeret til Frits som salderingskonto.

Så var det oppbruddets time nok en gang, det er besynderlig så fort en slik hyggelig samling er forbi.

Men denne gangen var der også noe sørgmodig i opp-bruddet.

Frits var på sykehuset og Kåre fikk melding om at konens sykdom forverret seg.

På vegen til flyplassen hadde noen av oss god tid för flyavgang. Knut Olav, Lars og Kåre rakk å avlegge Frits et besøk på sykehuset, han var som vanlig ved godt mot og satte pris på at vi hadde trivdes med opplegget her nord, spesielt vakte det glede, at vi likte oss på Tuvsjyen.


Neste stabsmøte

Det var allerede bestemt da vi var på Sørlandet at vi skulle foreta en rekognosering i grensetraktene mot Sverige med base i nærheten av Halden.

Helge sier seg villig til å organisere et slikt opplegg og tar sikte på å kommandere ut noen "der øst" til å bistå.

Nærbø den 6. juli 2017

Kåre Skretting, Referent


Halden Treffet

Her er bilder Fra Halden treffetAlle paa Krigsskolen

Nordiska Militära Kamratforeningsmötet Halmstad 14-18 juni 2017

Saltstraumen- et gedigent fangst-omraade med store "trolldomskrefter"

Langskipet Olav Trygvason´s reise fra: Isle of Man til Trondheim 1997


Kong Olav V var sønn av kong Haakon VII og dronning Maud.

Kronprins Olav ble konge da faren døde i 1957.

Da kong Olav V hadde vært konge i 25 år dro han på jubileumsreise, og han besøkte Saltstraumen 14. august 1982.

Ingeniörsoldat meld deg inn

i Ingeniörvaapnets soldatforening
Vaermeldingen for Saltstraumen 

Værvarsel fra Yr levert av Meteorologisk institutt og NRK

Yr.no: Forecast for Saltstraumen
More About Norway?

Visit the website here...Vi vil meget gjerne höre din historie

Har du en god historie, så del den med oss!

Skriv Din Tittel Her

Hva Andre Deltakere har Skrevet

Click below to see contributions from other visitors to this page...

Saltstraumen 
Sender bilde fra turen...

Heder 
Hei Mange takk for en fyldig og god oversikt over hva vi så og opplevde i tidsrommet 29.05 til 01.06.2017. Dette gjelder både Knut Olav og Kåre. …

Click here to write your own.

Solo Build It!Advertise on our site - 24x7x52

Top results and best prices. Brand your business and market your product straight to your prospective clientele     

23-05-08-MyTAI

"Terrific Boost of Productivity- And Anything Else You Might Need it for in Life"


Tai Is Live and Waiting to Assist You

Tai, your Business-Building Assistant, is here for you

Check out the Best Deal of the Year Here!HELP


UKRAINE

Send your help/amount hereWe are offering two free years of SBI! to everyone living in the Ukraine or who has been forced to flee the country because of the conflict
Thank you for visiting!

Get our free newsletter - with "special Internet only offers"

Or, just order your free newsletter here:

22-10-03-LILLART.jpg


If you purchase a product through links on this page I receive a small commission at no cost to you. I was not paid for writing this review- and I did not receive it as a freebie. I am suggesting it for you because I own it and love it- and I think you would- too.

Please find more info here:|Page Top|Contact Solution|Home

Knut Olav Skogøy

Løvenholmvej 42 -DK-8963 Auning

Tel: +45 2217 0617

Copyright & TM 2023: AneSite.com


Sponsor!

Top Results-Best Advertising

Sponsor Definition
and Policy


Advertise

with AneSite.com 

24x7x52
PayPal Safer Easier to Pay OnlineEcommerce Theme Winner ToolsIt Consultant Consider Anesite.com to get top results on the Net

We make the best plan togetherSparring PartnerBoat For Sale ChaniaOpen Every Day-Night 

Doctors- lawyers-vets- mechanics-  +++ can answer your questions- 24/7 Vikings in North SeaBerdorf Luxembourg  Nature of the Müllerthal TrailIngeniørsoldat meld deg inn iVisit the Norwegian Nature!Solo Build It!

Weather Forecast